Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Εκτιμήσεις για τη δυσκολία των θεμάτων για τις πανελλήνιες 2020

Με ΚΥΑ για τις Πανελλήνιες 2020 που δημοσιεύτηκε,  δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Η ΚΥΑ, που συνυπογράφεται από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, καθορίζει ότι η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για τους υποψηφίους των Πανελληνίων  2020, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές καθώς και ότι θα πρέπει να τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις του 1,5 μέτρου.

Οι υποψήφιοι, φέτος, θα χρειαστούν να έχουν σύμμαχο και τον καιρό καθώς στις αίθουσες διεξαγωγής των Πανελληνίων 2020 δεν θα επιτρέπονται οι ανεμιστήρες, ενώ υπάρχει σύσταση για φυσικό αερισμό, δηλαδή από τα παράθυρα και τις πόρτες.

Για την προετοιμασία εν όψει των Πανελληνίων 2020, τη ψυχολογία των υποψηφίων, και τις εκτιμήσεις του για τα θέματα, μιλά στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας.

«Όσο νεότερος είναι ο άνθρωπος τόσο λιγότερο αντέχει τον εγκλεισμό στο σπίτι. Τα παιδιά ανήκουν, λοιπόν, στις πλέον ψυχικά πληττόμενες ομάδες. Οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων εκτός από το στρες των Πανελληνίων 2020 , που έχουν όλοι οι υποψήφιοι κάθε χρόνο, είχαν και τον εγκλεισμό να αντιμετωπίσουν» αναφέρει αρχικά και προσθέτει:

«Τα πράγματα “φουσκώνουν” στο μυαλό του υποψηφίου. Ένα από τα ερωτήματα που τον ταλανίζουν είναι αν τα θέματα των Πανελλαδικών θα είναι εύκολα ή δύσκολα. Πολλοί λένε ότι τα θέματα των Πανελλαδικών θα είναι φέτος πιο εύκολα από τις άλλες χρονιές, καθώς ο εγκλεισμός τρέλανε τα παιδιά, που δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο διαβασμένα από άλλες χρονιές. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη φετινή χρονιά θα βάλουν πιο εύκολα θέματα, ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλη αποτυχία» αναφέρει αρχικά ο κ. Στρατηγάκης.

Ο κ. Στρατηγάκης εξηγεί ότι «άλλοι πάλι λένε ότι με τη μείωση της ύλης δεν μπορούν να δημιουργηθούν συνδυαστικές ασκήσεις, συνεπώς οι θεματοδότες θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν ένα τέταρτο θέμα που θα ξεχωρίσει τους άριστους από τους πολύ καλούς και αυτούς από τους καλούς. Θα αναγκαστούν, λοιπόν, να βάλουν πάρα πολύ δύσκολες ασκήσεις για να μη γράψουν όλοι πολύ υψηλή βαθμολογία, γεγονός που δημιουργεί αδικίες».

Ο Στράτος Στρατηγάκης επιβεβαιώνει ότι «η μείωση της ύλης σε μερικά μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά, δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς πολύ σημαντικά κεφάλαια έμειναν εκτός ύλης. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν ένα επιπλέον άγχος στους υποψηφίους. Το ερώτημα εύκολα ή δύσκολα θέματα τριβελίζει το μυαλό και μπορεί να κατευθύνει το διάβασμα σε περίεργες ατραπούς. Μπορεί, δηλαδή, από το φόβο των πολύ δύσκολων θεμάτων κάποιοι υποψήφιοι να προσπαθούν να μάθουν και το… απίθανο, καθώς αγωνίζονται να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Ιδιαίτερα όσοι δίνουν ξανά εξετάσεις έχουν πολύ περισσότερο άγχος, καθώς θυσίασαν μία επιπλέον χρονιά διαβάσματος για να πετύχουν το όνειρό τους και έπεσαν πάνω στον… κορωνοϊό» εξηγεί, συστήνοντας όμως «ψυχραιμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πανελλήνιες 2022: Οι συντελεστές βαρύτητας που θα ισχύσουν

Δημοσιεύτηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις Πανελλήνιες 2022 , με τις οποίες καθορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζό...